2015年8月31日星期一

MAKANAN TRADISI KAUM CINA


Kaum Cina merupakan kaum kedua terbesar di Malaysia. Kebanyakan keturunan kaum Cina hari ini berasal daripada pendatang ke negara ini pada kurun ke-19. Terdapat banyak makanan tradisi kaum cina telah dibawa ke negara ini. Marilah kita kenalkan.

1.    Kuih Bulan
Kuih bulan dibuat daripada adunan yang manis dan memiliki inti biji teratai, kacang merah, kacang hijau, kacang hitam atau taro, kebiasaannya dengan kuning telur masin di pertengahannya. Kuih bulan selalu dinikmati bersama teh pada hari perayaan Tanglong.






2.    Char Kway Teow
Char Kway Teow merupakan sejenis makanan yang popular di Malaysia. “Char” bermaksud goreng, Kway Teow diperbuat daripada beras. Char Kway Teow selalu dicampurkan dengan kicap, cili, udang, telur, tauge, kerang dan lain-lain. Ia boleh dicampurkan dengan bahan-bahan sesuka hati mengikut citarasa setempat.







3.    Zhong Zi
Zhong Zi adalah sejenis makanan tradisional masyarakat cina. Menurut legenda pada Dinasti Zhou, makanan ini berkaitan dengan simpati rakyat kepada Qu Yuan yang membunuh diri terhadap negara. Zhong Zi menjadi salah satu simbol makanan dalam perayaan Duan Wu.






4.    Jiao Zi
Jiao zi biasanya terdiri daripada kulitnya yang diperbuat daripada tepung gandum dan intinya daripada pelbagai jenis bahan seperti daging, sayur, hasil laut dan lain-lain. Terdapat beberapa cara untuk memasak Jiao Zi. Antaranya, mengukus, mengoreng dan merebus. Jiao Zi boleh dimakan dengan mencelup sedikit sos, kicap dan cuka.






Rujukan:


http://pikyung.blogspot.com/2011/12/makanan-tradisional-kaum-cina.html

没有评论:

发表评论