Kaum Cina
merupakan kaum kedua terbesar di Malaysia. Kebanyakan keturunan kaum Cina hari
ini berasal daripada pendatang ke negara ini pada kurun ke-19. Terdapat banyak
makanan tradisi kaum cina telah dibawa ke negara ini. Marilah kita kenalkan.
1.
Kuih
Bulan
Kuih
bulan dibuat daripada adunan yang manis dan memiliki inti biji teratai, kacang
merah, kacang hijau, kacang hitam atau taro, kebiasaannya dengan kuning telur
masin di pertengahannya. Kuih bulan selalu dinikmati bersama teh pada hari perayaan
Tanglong.
2.
Char
Kway Teow
Char
Kway Teow merupakan sejenis makanan yang popular di Malaysia. “Char” bermaksud
goreng, Kway Teow diperbuat daripada beras. Char Kway Teow selalu dicampurkan
dengan kicap, cili, udang, telur, tauge, kerang dan lain-lain. Ia boleh dicampurkan
dengan bahan-bahan sesuka hati mengikut citarasa setempat.
3.
Zhong
Zi
Zhong
Zi adalah sejenis makanan tradisional masyarakat cina. Menurut legenda pada
Dinasti Zhou, makanan ini berkaitan dengan simpati rakyat kepada Qu Yuan yang
membunuh diri terhadap negara. Zhong Zi menjadi salah satu simbol makanan dalam
perayaan Duan Wu.
4.
Jiao
Zi
Jiao
zi biasanya terdiri daripada kulitnya yang diperbuat daripada tepung gandum dan
intinya daripada pelbagai jenis bahan seperti daging, sayur, hasil laut dan
lain-lain. Terdapat beberapa cara untuk memasak Jiao Zi. Antaranya, mengukus,
mengoreng dan merebus. Jiao Zi boleh dimakan dengan mencelup sedikit sos, kicap
dan cuka.
Rujukan:
http://pikyung.blogspot.com/2011/12/makanan-tradisional-kaum-cina.html
没有评论:
发表评论