Di Malaysia, terdapat penduduk yang pelbagai kaum hidup
bersama sejak beberapa generasi yang lalu. Seperti yang kita tahu, terdapat
kaum Melayu, Cina, India dan kaum Iban, Kadazan dusun di Sabah dan Sarawak yang
hidup bersama di bumi ini. Pelbagai budaya yang berbeza terus dihasilkan.
Kaum Melayu merupakan kaum yang terbesar di Malaysia. Hari ini, saya akan
memperkenalkan makanan tardisi kaum Melayu.
1.
Nasi Lemak
Nasi lemak merupakan makanan kegemaran bagi
rakyat Malaysia sebagai sarapan pagi. Nasi lemak merujuk kepada nasi yang
dimasakkan dengan menggunakan santan kelapa. Kaum melayu makan nasi lemak
dengan telur kukus, sambal, ikan bilis goreng atau ikan masin dan timun. Tetapi
nasi lemak kini disajikan bersama ayam, daging, sotong dan lain- lain.
2.
Tapai
Tapai ialah sejenis penganan yang dibuat
daripada pulut. Terdapat 2 jenis tapai iaitu tapai ubi dan tapai pulut. Bahan
untuk membuat tapai tidaklah rumit. Tapai pulut memerlukan pulut, ragi dan
gula. Tapai yang telah dimasak tidak boleh disimpan lama, masanya adalah lebih
kurang 2 hari sahaja.
3.
Satay
Satay merupakan sejenis makanan tradisi
kaum Melayu. Satay dibuat daripada kepingan ayam, daging sapi dan daging kambing yang dicucuk
pada lidi. Satay selalu dimakan dengan guanya. Gua satay diperbuat daripada
kacang tanah, santan, cili dan lain-lain. Kadangkala satey dimakan bersama
ketupat.
4.
Rendang
Rendang merupakan sejenis makanan yang
popular di Malaysia. Rendang dibuat dari daging sapi, daging ayam dan daging
lain-lain. Daging tersebut dicampurkan dengan santan dan rempah-rempah dan
dimasak beberapa jam. Terdapat dua jenis rendang iaitu rendang kering dan
rendang basah. Rendang kering dapat disimpan dengan lebih lama.
Rujukan:
https://totallydelicious.wordpress.com/2012/02/09/makanan-tradisi-kaum-melayu/
http://makananmelayutradisional-kumpulan5.blogspot.com/2010/08/satay.html
没有评论:
发表评论